Eikenhouten trappen

Hout van de eikenboom wordt al eeuwen gebruikt. Deze harde houtsoort heeft ideale eigenschappen, omdat het minder snel beschadigt dan bijvoorbeeld vurenhout of grenen. Eiken is sterk en hard, maar toch redelijk eenvoudig te bewerken en af te werken. Wanneer het hout voor bepaalde doeleinden buiten wordt gebruikt moet het wel goed beschermt worden tegen water.

Hout van de eikenboom

Al het eiken wordt geleverd door het geslacht eik (Quercus). Het hout van de eik is kenmerken aan de mooie ‘spiegel’. Deze spiegels zijn de mergstralen voor het radiale transport van voeding en vocht, die bij het levend hout uiteraard nodig zijn.

Donker eiken is behandeld eiken

Er bestaan vaak misverstanden over donker eiken, dit is geen aparte houtsoort, maar is veelal behandeld door ammonia en krijgt hierdoor de donkere kleur. Het kan ook verkleuren doordat het in contact komt met ijzer, dan wordt het blauw vanwege het looizuur.

Kleuring van eikenhout

Donker eiken’ is veelal geen aparte houtsoort maar ontstaat veelal door een behandeling (met ammonia). Ook verkleurt het tot blauw daar waar het in contact komt met ijzer, door het aanwezige looizuur. Van de andere kant is het niet zo dat al het hout dat afkomstig is van een eik daarmee ook eikenhout is. Een bekende uitzondering is de steeneik. Deze levert heel ander, zeer hard en zwaar hout dat azijnhout genoemd wordt.

Eiken hout voor sterke trappen voor intensief gebruik

Eiken hout heeft een warme en degelijk uitstraling en beschadigt minder snel. Door zogeheten collapse, te snelle afgifte van water, vertoont het hout droogscheuren. Ook zijn de radiale strepen, mergstralen en de donkere kern en het lichte spinthout te zien op het kopse vlak. De eikenhout kent vele soorten, namelijk:

  • Europees eiken (Frans eiken, Spessart-eiken of Slavonisch eiken)
  • Amerikaans wit eiken
  • Amerikaans rood eiken
  • Japans eiken

Daarnaast is er nog de steeneik. Deze eik levert heel ander, zeer hard en zwaar hout dat ook wel azijnhout genoemd wordt.

Voorbeelden van eikenhouten trappen