Essenhouten trappen

De es heeft al vele functies gehad, van wagens en koetsen tot tennisrackets, maar heeft ook vele decoratieve functies gehad. Essenhout is goed bewerkbaar.

Buigzaam en bewerkbaar essenhout

Essenhout is minder duurzaam dan andere houtsoorten, maar is vanwege zijn taaiheid en buigzaamheid heel goed te gebruiken voor het maken van trappen. Daarnaast splintert essen niet en is het ook goed bestand tegen zuren en andere alkalische stoffen.

De es uit de Nederlandse achtertuin

De es komt veel voor in Europe, in Nederland hebben we zo’n 5.000 hectare essen bos, en veel in Amerika. De loofbom kan wel zo’n 40 meter worden en na 40 jaar begint de boom pas met het vormen van het donkerbruine kernhout.

Essen hout voor trap met contrast

Het spinthout van de es is lichtgeel tot geelachtig/bruin van kleur en wanneer het net gezaagd krijgt het soms een roze gloed. Het spinthout lijkt veel op iepen, maar is lichter. Het kernhout daarentegen, is donkerbruin van kleur, dit hout ontstaat pas na het 40e levensjaar van de es. De donkerbruine kleur van het kernhout geeft een mooi contrast met het lichtgele/bruine spinthout. De grove nerf van de es is voornamelijk recht, maar kan soms ook golvend zijn.

Voorbeelden van essenhouten trappen