Irokohouten trappen

Iroko is duurzaam West-Afrikaans hout voor verschillende doeleinden toepasbaar is. Naast de goed bewerkbaarheid heeft Iroko nog een goede eigenschap, het is heel goed bestand tegen zuren en basen, waardoor het zeer duurzaam hout is.

Hout uit het Afrikaanse regenwoud

Iroko wordt ook wel Kambala genoemd. Dit hout komt uit de West-Afrikaanse regenwouden, zoals Gambia of Ghana, of uit bossen waar het bladverlies hoog ligt, zoals Senegal of Mozambique. De bomen staan voornamelijk op plaatsen waar ze vee licht vangen, waar olifanten grazen, langs wegen of waar weinig vegetatie aanwezig is. Na het zagen van de boomstammen wordt het hout meestal direct opgestapeld en verscheept. HEt drogingsproces vindt plaats tijden transport, waardoor de latten soms donkere strepen op het hout achter laten.

Iroko hout voor een unieke trap

Het kernhout van Iroko is goudbruin van kleur, maar wordt donkerder aan de lucht. Het kan hierdoor zelfs donkerbruin worden. Het spinthout heeft een andere kleur, namelijk geelwit. De structuur van het hout is gelijkmatig, met een fijne nerf. Het kruisdraad van de Iroko is voornamelijk recht, in zeldzame gevallen is dit golvend. Het parenchymweefsel zorgt, rond de houtvaten, voor de kenmerkende lichtgekleurde streeptekeningen.

Voorbeelden van Iroko trappen