Mahonie trappen

Mahoniehout voor complexere trapontwerpen

Deze karakterstieke houtsoort is al jarenlang een favoriet voor botenbouw, muziekinstrumenten en het interieur van luxere auto’s. De bewerkingsmogelijkhededn die Mahonie biedt maakt het mogelijk om complexere ontwerpen uit te voeren, ook qua trappen, die andere houtsoorten niet altijd kunnen bieden. Naast de vele bewerkingsmogelijkheden heeft mahonie een duurzaam karakter en is dus zowel binnen als buiten te gebruiken.

De mahonie boom: loofbomen uit Indië

De herkomst van de mahonie boom is West-Indië, maar tegenwoordig wordt de West-Afrikaanse Mahonie houtsoort gebruikt, de Sapeli Mahonie. Deze bomen kunnen soms wel 60 meter worden, met een diameter van 70 tot maximaal 1,5 meter. De rechte en ronde stammen van de mahonie bomen kunnen tussen de 15 en 30 meter helemaal takvrij zijn, met aan de grond enkele wortel-aanzettingen.

Mahonie hout

Elk stuk mahonie hout is anders qua vorm, structuur en kleur. Er zijn twee soorten van elkaar te onderscheiden: Sapeli Mahonie en Sipo Mahonie. Sapeli Mahonie heeft een cederachtige kleur en heeft een patroon van streeptekeningen van donkere en lichte banden. De Sipo is roodbruin van kleur en heeft onregelmatige streeptekening met een paarsachtige vlamtekening. Dit wordt veroorzaakt door parenchymweefsel.

Voorbeelden van Mahonie trappen